• citronhuset topbanner small
  • berlin topbanner small

Tak for alt, Peter Bastian

En stor kulturpersonlighed gik bort mandag aften d. 27. marts 2017. Det er vores alles Peter Bastian, som udover at være uddannet i teoretisk fysik fra Københavns Universitet, var uddannet klassisk fagottist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han fra 1975-1992 virkede som lærer og censor. Som klassisk fagottist er han særlig kendt som medlem af Den Danske Blæserkvintet, som han stiftede i 1968 sammen med Verner Nicolet på fløjte, Bjørn Carl Nielsen på obo og Søren Birkelund på klarinet.

Peter Bastian var utrættelig interesseret i de ting, han endnu ikke mestrede. Blandt andet blev han fascineret i balkanmusikken, hvor hans medie blev klarinetten. I 1970 stiftede han sammen med nu afdøde Egon Aagaard og trommeslageren John Ravn BALKAN TRIOEN, og senere det velkendte BAZAAR i 1976 med Flemmin Quist Møller på trommer og Anders Koppel på orgel.

Hans klarinetmester var bulgarske Nikola Jankov, og foruden at tillære sig en musikalske færdighed, bidrog mødet med den bulgarske kultur til Peter Bastians livslange studie og undersøgelse af, hvordan mennesker mødes, og hvordan vi får fællesskaber til at fungere. Een af hans hovedpointer var, at for at forstå anderledes kulturer end dem, vi selv er vokset op i, er vi nødt til at tillære os evnen til, som han siger: "at elske det, de elsker". Hør ham spille i tyrkisk stil og uddybe i denne video.

I 1987 udkom hans bog "Ind i Musikken", der blev en bestseller og som indbragte ham bl.a. Weekendavisens Litteraturpris. Han var en eftertragtet foredragsholder og særlig kendt er hans ni foredrag, der i 2010 blev afholdt på Vartov i København. Serien kan høres gratis her, og danner desuden base for hans sidste bog "Mesterlære, En Livsfortælling", der udkom i 2011.

Peter Bastian blev 73 år gammel og efterlader sig foruden sin kone Helle Skaarup sin datter Olga Bastian.