Vinyl årgang 2011

Posted in Musikken online 2011 - nr. 4

vinnyllandVinyl, LP, grammofonplade, album eller slet og ret plader – kært musikformat har mange navne. Da cd’en holdt sit sejrrige indtog verden over i midten af 1980’erne, var der nok ikke mange, der regnede med, at LP’en som musikmedie ville overleve. Det knap 100 år gamle fænomen havde i manges øjne udtjent sin værnepligt efter at være gået fra lak over vinyl til en lidt discountet pvc-udgave.
Grammofonpladen havde i tidens løb overlevet angreb fra både spolebånd, kassettebånd og andre mere eller mindre velfungerende alternativer, men nu var det tid til digitalisering og modernisering af musikbranchen. 

En hård kerne af fanatikere holdt dog trodsigt fast i den sorte runde skive med riller. Nogle, fordi de simpelthen syntes, at LP-lyden er bedre, varmere og mere organisk end cd’en. Andre, fordi LP-coveret i sig selv er et kunstværk. Og så er der naturligvis dj’en, der anvender LP’ens fysiske udformning i frembringelsen af musik.

Vinyl-bikse skudt op som paddehatte
Når man kigger rundt i musiklandskabet i dag, vil man hurtigt opdage, at LP’en ikke længere barer for feinschmeckere, aficionados og fanatikere. Flere og flere kunstnere inden for bl.a. rock, jazz, reggae og hip hop udgiver deres materiale på LP som det primære medie. Vinyl-bikse er de seneste 5-10 år skudt op som små paddehatte i den københavnske undergrund, og rundt omkring i byen kan man for overkommelige priser få fremstillet sine egne LP’er i små oplag – de såkaldte dub-plates, der har en begrænset levetid på ca. 50 gennemlytninger.
Lyden er det afgørende
En af byens mest etablerede LP-forhandlere er Route 66 på Fælledvej, Nørrebro. Butikkens indehaver, Mette Christiansen, fortæller, at Route 66 åbnede i 2001, og at den er en aflægger af moderbutikken i Århus. Der sælges kun vinyl i den lille, hyggelige butik, som rent genremæssigt spænder meget vidt.
”Vi er stærke i danske udgivelser og på indiescenen generelt. Hos os finder du ikke meget elektronisk eller heavy, og som udgangspunkt heller ikke 12-tommer,” fortæller Mette om varelageret, der både rummer nyt og brugt.
Hun understreger igen og igen, at lyden er hovedårsagen til, at folk er vendt tilbage til LP’er – og de er ikke længere forbeholdt den gruppe kunder, Mette benævner ’vinylfolket’.
”LP’er er ikke brug-og-smid-væk – mange har et personligt forhold til deres plader. Når man fysisk skal sætte en plade på – og vende den – dvæler man mere ved lytteoplevelsen. Vores kunder sætter sig nærmest ned og ser skiven dreje rundt,” forklarer Mette Christensen.

Business i vinyl
Pladeselskaberne har desuden gjort valget lettere for folk, der vakler mellem analog eller digital lyd: Mere end 90 % af de nyudgivne plader har digital download-mulighed med i prisen. En udvikling, Mette er glad for, da downloads ofte skaber opmærksomhed om udgivelsen, og mange efterfølgende køber skiven.
Hun er til gengæld lidt ked af, at der er gået business i vinyl. Nogle kunder køber kun de nye LP’er i håbet om en eventuel kommende værdiforøgelse. Men sådan har LP-markedet udviklet sig, og nu om dage er vinyler nærmest samlerobjekter fra dag ét.
Autodidakt pladepusher i Blågårdsgade
Omkring 100 meter fra Route 66 finder man endnu en lille pladebutik. BLÅ ligger i Blågårdsgade og indehaves bl.a. af den autodidakte pladepusher, Søren Skov, der i en årrække arbejdede i den nu hedengangne GUF.
Jazz er på mange måder omdrejningspunkt og udgangspunkt for varesortimentet i BLÅ, men et kig omkring i den lille kælderbutik i en af byens mest hippe gader afslører, at rigtig mange genrer er repræsenteret i pladekasserne.
”Vi er nok lidt anderledes og mere niche end etablerede pladebikse. Vores varelager er meget præget af, hvad vi selv synes, er godt,” fortæller Søren og fortsætter:
”Vi er nok den eneste pladebutik i København, der har reggae og jazz side om side. Og så kan vi godt lide at fortælle kunderne historier om den musik vi sælger.”
Bidrager med gode historier
Det oplever MUSIKKEN ved selvsyn: Da en kunde hiver en tilfældig LP op af en kasse, bidrager Søren prompte med nogle gode historier om bandets inspirationskilder, andre bands på samme label, kunstnerens vilde privatliv og andre nørdede detaljer.

Også Søren Skov fremhæver LP’ens lydkvalitet og den helt specielle stemning med skrat og støj som noget helt særligt.
”Med digitale tracks vælger du musik, ligesom du ser tv – du zapper hurtigt væk igen. Vinylen er lidt ligesom bøger: Man sætter sig ned og lytter til pladen. Det er en overskudsting i vores verden. Coveret gør det ydermere til en fællesoplevelse, når det går rundt om bordet, og man kan snakke om medvirkende musikere, labels, årstal, osv.,” uddyber han.
Appellerer til musikelskere
Folkene bag disken i både Route 66 og Blå er enige om at LP’en ikke er et modefænomen. Det kan godt være, at salgstallet som alt andet går op og ned, men den karakteristiske vinylskive med stift papcover vil altid appellere til musikelskeren, der har og tager sig tid til at indtage mere end bare musikken ved en ny eller brugt grammofonplade.

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.