Tidligere modtagere

Årets Ildsjæl 2020

Viktor Wennesz

Årets Ildsjælspris 2020 går til Viktor Wennesz. Viktor er initiativtager til et nyt Musikhus til akustisk musik beliggende i det gamle Bymuseum på Vesterbrogade.

Viktor har igennem det sidste år arbejdet ihærdigt for at overbevise Kommunen, musikudvalg og de lokale politikere i København om at kammermusikken har brug for sit eget hus. Et hus der kan samle mange forskellige genrer og blive grobund for frugtbare projekter og ideer på tværs af genrer og kunstarter.

Viktor er i den grad aktiv, bl.a. som Musiker, Kammermusiker, Koncertarrangør og er desuden formand for Østerbro Kammermusikforening.

Viktor deltager flittigt og kompetent, når debatten drejer sig om vigtigheden af musik- og kulturpolitik i offentlighedens interesse samt respekten for musik og musikkens vilkår. Hvilket må siges at være lykkedes her, ved at overbevise de københavnske politikere om vigtigheden af et samlende kraftcenter – et nyt Musikkens Hus for akustisk kammermusik.

Et stort tillykke til Viktor Wennesz med Ildsjælsprisen 2020.

Årets Ildsjæl 2019

Ingen indstillinger i 2019

Årets Ildsjæl 2018

HUN SOLO

HUN SOLO præsenterer et udsnit af de mange ekstremt kompetente kvindelige kunstnere, der findes på den danske scene.

Alle professionelle kunstnere bør have en scene hvor de kan blive set og hørt. Og det er -desværre ikke en selvfølge at kvindelige kunstnere præsenteres på lige fod med deres mandlige kollegaer, på landets scener, festivaler, tv-skærmene eller radio-flader.

Det hører stadig til sjældenheden at kvindelige kunstnere bliver anerkendt med priser til trods for den høje kunstneriske kvalitet de skaber og formidler.

HUN SOLO projektet viser ikke blot en række nytænkende og ny-skabende kunstnere, de -sætter en tyk fed streg under det faktum at kvinder skaber kvalitetskunst.

Hvis musikbranchen skal komme ubalancen mellem kønnene til livs, skal branchen åbne øjne og øre, og være bevidste om deres valg, så et bredere publikum får kendskab til de mange ekstremt dygtige kvindelige kunstnere, vi har herhjemme. Her går HUN SOLO for tiden forrest.

Det er på høje tid, at kvinder anerkendes for den høje kunstneriske kvalitet de leverer og bliver anerkendt af bookere på spillesteder, på festivaler, i kunstbestyrelser, i kunstråd og af priskomitéer.

Det er vigtigt for DMF København, at være med til at understrege, at det er kvalitet, der skal få kunsten ud, og det uanset etnicitet, seksuel orientering, alder eller køn.

DMF København vil gerne være med til at skubbe på, så vi om nogle år, (som i Sverige) bare snakker om musikere, og ikke specielt om kvindelige musikere.

Derfor er tiden kommet til at DMF KBH anerkender ophavskvinderne bag HUN SOLO projektet med DMF KBH’s Ildsjælspris 2018.

TIllykke til HUN SOLO

Årets Ildsjæl 2017

Alexander Øllgaard

Alexander Øllgaard er til daglig Formand og Tillidsmand i Det Kgl. Kapel. 

Kapellet og Alexander har været udfordret kraftigt i forhold til besparelser, stillingsnedlæggelser, og hertil de kunstneriske og arbejdsmæssige problemer, som dette medfører.

Her har Alexander gennemført forhandlinger med et stort engagement, en stor faglig og en faktuel indsigt overfor en hård ledelse, som har ageret hårdt og uprofessionelt overfor kapellets musikere. Musikere, hvis hjerteblod og kærlighed til Kapellet er årsagen til Kapellets engagement og høje kunstneriske niveau.

Alexander har i denne lange og tunge kamp, holdt hovedet og sagligheden højt, og det har derfor været svært for Det Kgl. Teaters ledelse, at fastholde de økonomiske og faglige påstande, som bl.a. skulle danne grundlag for stillingsnedlæggelser.

Alexander har formået at samle hele det Kgl. Kapel bag sig, og dermed været i stand til at finde løsninger, som har medført, at Kapellets struktur og stillinger er bevaret.

På grund af dette beundringsværdige og ihærdige arbejde, har Bestyrelsen i KMO indstillet Alexander Øllgaard, til Årets Ildsjælspris 2017.

Tillykke Alexander!

Årets Ildsjæl 2016

Signe Højrup Wille-Jørgensen

Signe Høirup Wille-Jørgensen er en person, det værende i sit eget musikerskab og i rollen som leder af pladeselskabet The Being Music, der favner hele følelsesspektret; fra det stille og sårbare til det vilde og voldsomme.

Hun er nysgerrig og stiller spørgsmålstegn ved verden, hvilket tydeligt ses i hendes til tider politiske kunst, i hendes brede udtryksskala og i hendes engagement i forhold til eksempelvis venligboerne.

I det danske musikliv har hun påtaget sig en favnende rolle. Hun favner at nedbryde grænser mellem genrer og hun inspirerer både sig selv & andre til at udforske nye musikalske grænselande.

Denne omfavnende rolle kommer mange andre musikere & komponister i mange genrer til gode.

Derfor har Bestyrelsen i KMO indstillet Signe aka Jomi Massage, til Årets Ildsjælspris 2016.

Tillykke Signe!

Årets Ildsjæl 2015

Danmarks Underholdningsorkester

KMO’s Ildsjælspris 2015 tildeles Danmarks Underholdningsorkester - tidligere Danmarks Radios Underholdningsorkester.

I 2014 blev DRUO - som de blev omtalt - udsat for et pludseligt og frontalt angreb, der skulle vise sig - trods ihærdig kamp - at blive katastrofalt og endeligt for et af vores bedste og mest specialiserede orkestre i Danmark.

Hele historikken om forløbet, ledelsens ageren, politikeres forskellige kampe - og til sidst - desværre også Kulturministeren Marianne Jelveds endelige beslutning om, at følge DR’s bestyrelse og nedlægge DRUO, er blevet beskrevet og fortalt tidligere.

Men i hele det forløb - og i den kamp orkestret kæmpede - viste orkestret og orkestrets medlemmer - al deres styrke, iderigdom og mangfoldighed i kampen for at bevare orkestret.

Beslutningen var og er forkert, hvilket fik samtlige orkestermedlemmer til at rejse sig, som David mod Goliath! Musikerne kæmpede med alle tænkelige argumenter og kunstneriske tilkendegivelser for, at Orkestret skulle bevares, og det var fantastisk at betragte den vilje og entusiasme, som alle blev grebet af. - Den fantastiske indsats de lagde for dagen, i kampen for at bevare DRUO og deres arbejdsplads. Et orkester som kunstnerisk var på sit højeste med Award Winning priser for deres fortolkninger og indspilninger.

Til trods for de kolossale udfordringer, formåede Danmarks Radios Underholdningsorkester, musikerne, bestyrelsen og selvfølgelig ikke mindst Orkestrets Formand, Mette Bugge Madsen, at bevare optimismen, i det der skulle blive en lang og sej kamp for overlevelse. Kløgtigt tænkt og kløgtigt udført.

Og havde det ikke været for Marianne Jelved, så var det også lykkedes. Ærgerligt!

I arbejdet med at videreføre orkestret, tildeles – nu Danmarks Underholdningsorkester - KMO’s Ildsjælspris 2015.

Michael Justesen
Formand
DMF København

Årets Ildsjæl 2014

Morten Alfred

Guitarist og komponist, journalist, projektleder og radiomand

Morten Alfred har som musiker været en markant skikkelse på den danske folkemusikscene. Han har rejst verden tynd og spillet på de største festivaler. Men i dag skal han hædres for hans ihærdige indsats for at sætte hele den danske folkemusikscene på landkortet.

Morten har god kontakt med folkemusikere i hele landet. Han står altid klar med gode råd og deler gerne ud af sine erfaringer som musiker. Igennem Danish Roots har Morten sørget for, at der blev gjort en indsats for folkemusikere, der gerne ville rejse ud i verden. Danish Roots arbejdet har betydet meget i en periode, hvor der ikke har været gunstige forhold for folkemusikkens interesser i Danmark.

Morten Alfred har faciliteret møder med branchefolk og været med til at skabe en showcase for danske musikere på Tønderfestival, som har gjort det muligt for folkemusikere at skabe netværk og synliggøre deres musik.

Han har også skrevet artikler og lavet radioudsendelser med fokus på folkemusik, som modvægt til den manglende bevågenhed i pressen og ikke mindst Danmarks Radio.

Morten Alfred brænder for folkemusik og de musikere, der udøver den. Og han arbejder utrætteligt for at få budskabet om, hvad folkemusikken i Danmark er i stand til - udbredt i hele verden. Derfor skal han have denne pris.

Henrik Jansberg
Bestyrelsen, DMF København

Årets Ildsjæl 2013

Pernille Bevort og Trinelise Væring

Prisen deles ud til en musiker, som har gjort en særlig indsats for fællesskabet, for vores fælles interesser

DMF København har i år valgt at tildele prisen som årets ildsjæl 2013 til hele to af slagsen, nemlig saxofonist, komponist og arrangør Pernille Bevort, og sanger, komponist og tekstforfatter Trinelise Væring.

Pernille og Trinelise har, med baggrund i deres liv som både skabende og udøvende kunstnere indenfor den rytmiske musik, valgt at gå aktivt og engagerede ind i debatten om musikeres ophavsret i en digital tidsalder.

Gennem kronikker, blog- og debatindlæg, samt deltagelse i høringer og TV-debatter har de begge vedholdende insisteret på at synliggøre problemerne med ophavsret og honorering af danske musikere i forbindelse med at musikken i konstant stigende grad streames via nettet.

De har begge været med til at sætte fokus på, at selvom musikbranchen overordnet set er i vækst, er det ikke noget den enkelt musiker mærker meget til. Det skyldes bl.a. den manglende eller meget ringe afregning på streaming-tjenester samt, at musikken i stigende grad flyttes fra FM-kanaler til DAB-kanaler, hvor afregningen er langt lavere. 

Trinelise og Pernille er med til, på hele standens vegne, at få sat fokus på, at der skal udvikles nogle nye forretningsmodeller, som er til gavn for den enkelte musiker, og som sikrer at der fortsat skrives og udgives musik af høj kvalitet, uanset hvor smal en genre, der er tale om. 

Det er derfor en stor fornøjelse for DMF København at kunne tildele årets Ildsjælepris 2013 på kr. 15.000 til Pernille Bevort og Trinelise Væring.

Et stort tillykke til begge!

Årets Ildsjæl 2012

Benjamin Aggerbeck

DMF København har modtaget følgende indstilling, og en enig bestyrelse har derfor besluttet at tildele DMF Københavns Ildsjælspris 2012 til den Københavnske Singer/Songwriter, guitarist, vokalist og musikalske iværksætter Benjamin Aggerbeck Woll.

Med indstillingen følger disse ord om en usædvanlig, allestedsnærværende musikalsk ildsjæl, som gennem de seneste år har haft enorm betydning for skabelsen og udviklingen af den københavnske Singer/Songwriterscene!

Årets Ildsjæl 2011

Merete Sveistrup

DMF København har i år valgt at tildele Merete Sveistrup prisen som året ildsjæl 2011.

Merete har som stifter, leder og idekvinde bag Øresundsoperaen formået at få opera ud til et nyt publikum, skabt en succes med konceptet ”Opera on location” hvor der spilles opera på slotte i autentiske omgivelser – og hun har med sin utrættelighed og mange initiativer skaffet job til en lille håndfuld musikere og sangere i kortere og længere perioder.

Årets Ildsjæl 2009

Lars Winther

 

DMF Kbh har i år valgt at tildele Lars Winther prisen som året ildsjæl 2009. Ud over at være en glimrende musiker (klaver) og arrangør har Lars startet pladeselskabet Your Favourite Records.

Årets Ildsjæl 2008

Erik Moseholm

DMF København tildeler i år Erik Moseholm Årets Ildsjælspris for hans enestående arbejdsmæssige indsats og sine utallige bedrifter på musikområdet. Erik Moseholm har startet ikke mindre end otte organisationer inden for den rytmiske musik, herunder bl.a. komponisternes DJBFA, jazzmusikernes DJF og amatørernes FaJaBeFa, samt Nordisk Jazz Workshop og NORDJAZZ.  Han har da også fået sin velfortjente hæder med jævne mellemrum, for at nævne et lille udpluk, kåret til Årets Danske Jazzmusiker 1958, Bedste europæiske Bassist i Frankrig 1960, Københavns Amts kulturpris 1985, Christian Kryger-prisen 1987, Ridder af Dannebrog 1998, Dansk Musiker Forbunds Hæderspris 1998 og Danske Populær Autorer (DPA).

Årets Ildsjæl 2007

Torben Dyjak

DMF København tildeler i år Torben Dyjak Årets Ildsjælspris for hans enestående arbejdsmæssige indsats i forbindelse med vores lejlighed i Berlin.  Torben har helt uegennyttigt trukket en måned ud af kalenderen, som han har brugt på at gøre vores nye lejlighed super attraktiv, så vi alle føler os hjemme der. Resultatet er enestående, og alle, der har besøgt lejligheden, fortæller, hvor hyggelig, brugbar og funktionel lejligheden er blevet.

Årets Tillidsmand 2006: Lars Malther

Årets Tillidsmand 2006:

Lars Malther

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling, 8. maj 2006. I år har bestyrelsen valgt, at prisen som årets tillidsmand skal gå til en meget engageret person, nogen vil kalde ham en terrier, for når han først sætter sig for at ændre noget, så bider han, vedvarende og hårdt. Og det til modparten slipper taget og siger undskyld. På baggrund af en meget engageret indstilling med meget stor lokal opbakning har bestyrelsen valgt at tildele tillidsmandsprisen til Lars Malther, sikkerhedsrepræsentant i Det Kgl. Kapel. Indstillingen fra kollegaerne lyder som følger: ”Lars har på fornem vis og igennem lang tid varetaget Kapellets interesser på det sikkerhedsmæssige område.

Årets Tillidsmand 2005: Simon Thorsen

Årets Tillidsmand 2005:

Simon Thorsen

 

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling, 11. april 2005I år har bestyrelsen valgt, at prisen som årets tillidsmand skal gå til Simon Thorsen. Bestyrelsen har fået mange henvendelser i år og det har været svært at vælge, men på baggrund af en indstilling fra en række jazzmusikere, faldt valget på Simon. Indstillingen lyder således: Vi er rigtigt mange musikere, som gennem de sidste snart tre år har haft meget glæde af Simon Thorsens jazz jam hver mandag

Årets Tillidsmand 2004: Christian Frank

Årets Tillidsmand 2004:

Christian Frank

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 21. marts 2004 I år har bestyrelsen valgt, at prisen som årets tillidsmand skal gå til Christian Frank, som med engagement og indsigt har gjort en kæmpe indsats for at skabe en spændende, ny musikscene i P.H. Caféen på Halmtorvet i København. Christian skal have prisen for et utrætteligt arbejde for at få skabt et spillested, hvor musikerne blev godt behandlet og hvor musikken – genremæssigt – var alsidig og kvaliteten altid høj. Også de mindre anerkendte genrer som Singer-Song-writer og nye unge talenter inden for etablerede genrer, fik mulighed for at optræde på en professionel scene.

Årets Tillidsmand 2003: Niels Jørgen Steen

Årets Tillidsmand 2003:

Niels Jørgen Steen

 

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 13. april 2003 Kære Niels Jørgen På DMF Københavns afdelingens vegne er det mig en stor glæde i dag at kunne overrække dig prisen som Årets Tillidsmand. Der kan anføres mange grunde til dette, men den aktuelle baggrund er dit store arbejde med Monday Night Bigband, hvor du har medvirket til at skabe en erfaringsudveksling mellem generationerne og derigennem hjulpet mange unge i gang med en musikerkarriere.

Årets Tillidsmand 2002: Per Bundgård

Årets Tillidsmand 2002:

Per Bundgård

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 7. april 2002 Per Bundgård, konservatoriestuderende og formand for De konservatoriestuderendes Landsråd, modtager Dansk Musiker Forbund Københavns Afdelings Tillidsmandspris år 2002. Prisen gives for det store arbejde, som du har gjort for dine medstuderende og for arbejdet med at forbedre studieforholdene på Konservatorieuddannelserne, og dermed beskæftigelsesmulighederne for kommende unge musikere.

Årets Tillidsmand 2001: Piet Castillo

Årets Tillidsmand 2001:

Piet Castillo

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 1. april 2001 Også i år tildeler DMF-Københavns afdeling - Københavns Musiker- og Orkesterforening en pris til ”Årets Tillidsmand”. Bestyrelsen har i år besluttet at give prisen til hornist Piet Castillo, Sjællands Symfoniorkester for den store indsats, du har ydet igennem de seneste fire år som formand og tillidsmand for Sjællands Symfoniorkester.

Årets Tillidsmand 2000: Bestyrelsen for Foreningen Paradise Jazz

Årets Tillidsmand 2000:

Bestyrelsen for Foreningen Paradise Jazz

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 26. marts 2000 Også i år tildeler DMF-Københavns afdeling - Københavns Musiker- og Orkesterforening en pris til ”Årets Tillidsmand”. Bestyrelsen har i år besluttet at give prisen ikke til én musiker, men til en gruppe af musikere, som på sine kollegers vegne har gjort en helt ekstraordinær indsats for at forbedre musikernes vilkår.

Årets Tillidsmand 1999: Anni Larsen

Årets Tillidsmand 1999:

Anni Larsen

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 28. marts 1999 Også i år tildeler DMF-Københavns afdeling - Københavns Musiker- og Orkesterforening en pris til Årets Tillidsmand, en titel, som måske allerede burde have ændret navn, idet valget i år resulterer i, at et af afdelingens kvindelige medlemmer får prisen.

Årets Tillidsmand 1998: Bo Sand

Årets Tillidsmand 1998:

Bo Sand

Uddelt på afdelingens ordinære generalforsamling 22. marts 1998 Hvert år tildeler DMF København en pris til årets tillidsmand, hvis der findes en egnet kandidat. Valget har ikke været let i år, da der har været flere virkelig gode indstillinger til Tillids-mandsprisen. Desværre er det kun muligt at pege på én, og det er med stor glæde, at vi i år tildeler prisen til klarinettisten Bo Sand.

Tillidsmand 1996: Knud Erik Nørgaard

Tillidsmand 1996:

Knud Erik Nørgaard

Bestyrelsen har som noget nyt besluttet at uddele en pris til en tillidsmand, der har gjort sig særlig bemærket ved sin faglige indsats. Ideen er bl.a. opstået efter de mange svære forhandlinger, der var i forbindelse med godkendelserne af kontrakterne til Det Ny Teaters opførelse af Jesus Christ Superstar og La Cage aux Folles. Uden en musiker, der gider tage slæbet med at være talsmand for et orkester i størrelse med det, der spiller på Det Ny Teater, kan det ikke lade sig gøre for dem, der skal forhandle, at få den helt aktuelle indsigt i forholdene på arbejdspladsen.